Warsztaty dla osób uczniowskich: 2023

Warsztaty mają na celu poszerzenie wiedzy o różnorodności kulturowej, zjawisku migracji i grupach cudzoziemców mieszkających w Polsce. Uczą współpracy i wzajemnego szacunku wśród rówieśników. Pomagają przełamywać stereotypy, wspierają budowanie dobrych relacji między uczniami, radzenie sobie z emocjami.

Dla kogo?

Warsztaty mają pomóc dzieciom z klas I – VIII, zwłaszcza wielokulturowych, w nauce i dostosowaniu się do różnorodności w otaczającym ich świecie.

Czego dowiedzą się dzieci?

• czym różnią się, a co mają wspólnego różne kultury
  • co to jest migracja, kto i dlaczego migruje
  • jakie grupy cudzoziemców mieszkają w Polsce
  • jak działają stereotypy i jak ich unikać

Każdy warsztat składa się w dwóch spotkań po dwie godziny (2 x 120 minut)* lub jednego 4-godzinnego (240 minut) i realizuje elementy podstawy programowej. Dostosowany jest do wieku dzieci i młodzieży oraz potrzeb zgłaszanych przez nauczyciela.

*w formule 2 x 120 minut warsztaty realizujemy wyłącznie jeżeli inna klasa w szkole również jest zapisana na warsztaty.

Zajęcia prowadzone są w interaktywny sposób, z użyciem gier, zabaw, symulacji, ekspresji artystycznej. Każde spotkanie prowadzi dwójka trenerów, w tym osoba z doświadczeniem migracji. Scenariusze są indywidualnie dostosowywane do potrzeb konkretnej klasy.

Warsztaty odbywają się w klasach szkolnych.

Nasi trenerzy

Zapisz swoją klasę

Formularz nie działa?

Jeżeli nie widzisz formularza na stronie lub formularz nie jest wysyłany, prosimy o wysłanie maila na adres warsztaty@fundacjadlawolnosci.org i załączenie w nim poniższych informacji:

• Imię i nazwisko
  • Nazwa / numer szkoły
  • Klasa
  • Czemu chcesz, aby twoja klasa uczestniczyła w zajęciach?
  • Ewentualne dodatkowe pytania.

Prosimy również o dołączenie zdania „Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych”. Twoje dane osobowe przetwarza Fundacja dla Wolności zgodnie z ogólnym rozporządzeniem o ochronie danych osobowych (RODO) z dnia 27 kwietnia 2016 r. (Dz. Urz. UE L nr 119, str. 1). Więcej informacji na temat ochrony danych osobowych znajdziesz w naszej Polityce prywatności. Podanie danych jest dobrowolne, ale konieczne do rejestracji na zajęcia.

Projekt jest finansowany w ramach projektu Comprehensive protection services and enhanced community-based protection for persons affected by the war in Ukraine and seeking refuge in Poland through Community Centers and mobile outreach activities finansowanego ze środków UNHCR i Danish Refugee Council (numer umowy DRC-POL-2023-006) oraz stworzony w partnerstwie z International Rescue Committee (IRC). Ta strona wyraża wyłącznie poglądy Fundacji dla Wolności i nie może być identyfikowana ze stanowiskiem IRC.

6 odpowiedzi na “Warsztaty dla osób uczniowskich: 2023”

Proszę o informację jak przebiegają warsztaty dla kl 1, czas przeznaczony, oraz data i godz. Jak można zarezeroać czas na takie wasztaty?

Dzień dobry! Na warsztaty są przeznaczone 4 godziny dydaktyczne, albo ciągiem, albo 2 x 2 godziny (jeżeli w szkole jest zgłoszona inna klasa). Data i godzina są ustalane indywidualnie. Jeżeli chodzi o program merytoryczny, to również ustalamy go indywidualnie zgodnie potrzebami zgłoszonymi przez szkołę / nauczyciela. Mamy podstawę, którą realizujemy i zależnie od dalszych etapów zgłoszenia ją modyfikujemy.

Zarezerwować czas można wysyłając zgłoszenie przez formularz wyżej, a nasza koordynatorka Martyna odezwie się do Państwa w najbliższym czasie. Pozdrawiamy!

Jakie są kryteria przyjęcia klasy na warsztaty? Rok temu zapisywaliśmy się jako klasa i nie otrzymaliśmy informacji 🙁

Dzień dobry! Kryteriów nie mamy, decyduje jedynie kolejność zgłoszeń. Rok temu mieliśmy mniejsze możliwości i mniej terminów warsztatów, więc możliwe, że zabrakło miejsca, lub zgłoszenie gdzieś się zgubilo. Bardzo przepraszamy za brak kontaktu.

Zachęcamy do wysłania zgłoszenia przez powyższy formularz, a w przypadku dodatkowych pytań do kontaktu z martyna@fundacjadlawolnosci.org. Pozdrawiamy!

Dzień dobry,
Czy są jeszcze miejsca/wolne terminy na warsztaty? Rozumiem ze odbywają się one w szkołach?
Pozdrawiam
Julita Toporowicz

Dzień dobry! Tak, na razie mamy wolne terminy, ale dopiero za około dwa miesiące. Odbywają się w szkole. Zachęcamy do wysłania zgłoszenia, wtedy możemy indywidualnie postarać się ustalić dogodny termin.