Zarząd fundacji

Krzysztof Jarymowicz

Absolwent psychologii i etnografii na Uniwersytecie Warszawskim. Jeden z założycieli fundacji, obecnie prezes jej zarządu. Pomysłodawca i koordynator Etnoligi oraz innych projektów integracyjno-sportowych w fundacji. Laureat nagrody Fundacji POLCUL, ambasador platformy EPALE. Wcześniej pracował m.in. jako dziennikarz. Wychowuje trójkę dzieci. Interesuje się piłką, ale lepsze wyniki ma w szachach. Zapalony rowerzysta.

Magdalena Zaborowska-Gumieniak

Pedagożka i animatorka kultury. Absolwentka Wydziału Pedagogicznego i Instytutu Kultury Polskiej UW. Zajmuje się edukacją pozaformalną i międzykulturową. Z Fundacją dla Wolności związana od 2010 r. Założycielka Przystanku „Świetlica”, obecnie kieruje działem edukacji. Ma długoletnie doświadczenie pracy pedagogicznej i środowiskowej z rodzinami i dziećmi uchodźczymi. Prowadziła międzynarodowe wymiany młodzieży oraz szkolenia na temat fair play czy pracy z dziećmi uchodźczymi. Redaktorka najważniejszych publikacji fundacji, w tym „Graj fair z innymi” oraz „Sport for dialogue”.

Rada fundacji

Antoni Adamowicz

Dyplomata, absolwent Instytutu Socjologii UW. Pracował w organizacjach pozarządowych we Włoszech i Hiszpanii. Pomysłodawca kampanii społecznej Tiszert dla Wolności, jeden z założycieli fundacji. Pracuje w Ministerstwie Spraw Zagranicznych. Pasjonuje się kinem, fotografią i podróżami.

Dora Montagna

Tłumaczka i językoznawczyni. Absolwentka Lingue e Letterature Straniere Università degli Studi w Turynie, studiowała również w Hiszpanii i Warszawie. Współzałożycielka fundacji. Pracowała jako animatorka teatralna w szkołach, więzieniach i szpitalach. Interesuje się europejskimi projektami mobilności i integracji europejskiej.

Julian Kutyła

Szef wydawnictwa Krytyka Polityczna. Doktor filozofii, publicysta, tłumacz z języka angielskiego i francuskiego (m.in. Žižek, Hardt, Badiou, Erlbruch). Publikował w „Gazecie Wyborczej” i „Rzeczpospolitej”.

Zespół

Martyna Łukaszewska

Absolwentka Uniwersytetu Warszawskiego na Wydziale Stosunków Międzynarodowych oraz studiów podyplomowych z zakresu pomocy humanitarnej. Certyfikowana trenerka umiejętności społecznych w nurcie pozytywnej dyscypliny. Koordynatorka Przystanku „Świetlica”, wychowawczyni, trenerka międzykulturowa. Zawodowo związana również ze stowarzyszeniem Ta Szansa, a wcześniej z Polską Akcją Humanitarną. Interesuje się kulturą Afryki i Bliskiego Wschodu. Zwiedza świat, a do walizki zawsze wkłada jedną z części Harrego Pottera.

Izabela Orłów

Studiowała antropologię w Warszawie i Tallinie. Członkini kolektywu ekofeministycznego W(y)puszczone, współpracuje także z kolektywem Mroky oraz kilkoma innymi grupami. Jej specjalizacje w pracy z dziećmi z Przystanku „Świetlica” to emocje, ruch i elastyczność. Sieciuje świetlicę z innymi inicjatywami społecznymi, łącznik fundacji z Grupą Granica. Kocha góry i imprezy dubowe. Podstawowe atrybuty to rower oraz ręcznie uszyty notatnik. Autorka hasła „zabawa prawem człowieka”, które ozdabia świetlicowe zeszyty i torby.

Suzi Andreis

Absolwentka filologii słowiańskiej na Uniwersytecie w Turynie. W Warszawie mieszka od 1997. Entuzjastka aktywnej (nie-kanapowej) piłki nożnej. Inicjatorka amatorskich turniejów piłki nożnej kobiet w Warszawie, współzałożycielka Klubu Sportowego Chrząszczyki, pomysłodawczyni i koordynatorka Kobiecej* Akademii Piłkarskiej. Poza futbolem działa(ła) w Porozumieniu Kobiet+ 8 Marca, Porozumieniu Lesbijek (LBT), Ulicy Siostrzanej, Kobiety Kobietom i innych grupach i kolektywach queerowych oraz feministycznych. Promowała polską scenę drag king. Joginka. Weganka. Lesbijka. Rowerzystka. Piłkarka. W wolnym czasie robi zdjęcia.

Volha Kalakoltsava

Urodziła się na Białorusi. Studiowała w szkole muzycznej, a następnie w Akademii Sztuk Pięknych w Mińsku na wydziale teatralnym. Pracuje jako aktorka teatralna i filmowa, prowadzi warsztaty aktorskie dla dzieci i dorosłych. W fundacji pracuje mi.n. jako trenerka samorozwoju i międzykulturowości.

Elmira Abasbekova

Pochodzi z Kirgistanu. Ukończyła Politechnikę w Sankt-Petersburgu. Mama trójki dzieci. W Polsce mieszka od kilku lat. Ma doświadczenie uchodźcze. Z Fundacją dla Wolności związana od 2021 roku jako asystent rodzin uchodźczych w ramach działań Przystanku „Świetlica”. Ponadto pracuje w Fundacji dla Somalii jako doradca integracyjny. Prowadzi warsztaty międzykulturowe w szkołach i zajęcia rękodzieła. – Lubię swoją pracę, bo mogę pomóc innym – tłumaczy.

Mateusz Stefański

Studiował iranistykę na Uniwersytecie Warszawskim w ramach kolegium MISH. W fundacji zajmuje się tłumaczeniami na język perski oraz pracą z dziećmi i młodzieżą.

Karol Mikulski

Arbiter piłkarski z uprawnieniami Mazowieckiego Związku Piłki Nożnej. Od 2010 r. nieprzerwanie kieruje zespołem sędziowskim Etnoligi.

Nadia Poveshchenko

Wychowawczyni dzieci w wieku przedszkolnym, nauczycielka rytmiki. Ukończyła Artemiwską szkołę pedagogiczną w Donbasie w Ukrainie. Do Polski przyjechała z dwójką dzieci jako uchodźczyni w 2014 roku. W ośrodku dla cudzoziemców na Targówku brała aktywny udział w inicjatywach Przystanku „Świetlica”. Współtworzyła i prowadziła fundacyjne warsztaty międzykulturowe dla dzieci oraz szkolenia dla nauczycieli i pracowników socjalnych. Od 2022 r. koordynuje świetlicę dla dzieci ukraińskich w Warszawie.

Alicja Gorońska

Studiowała Etnologię i Antropologię Kulturową na Uniwersytecie Warszawskim oraz ceramikę na wrocławskim ASP. Pracuje z dziećmi w Przystanku “Świetlica”, prowadzi warsztaty rękodzielnicze dla dorosłych. Współtworzy Grupę Wolne, gdzie pracuje z młodzieżą z doświadczeniem migracji.