Przekaż 1.5% na wsparcie osób z doświadczeniem migracji

Nasz numer KRS: 0000224819

Fundacja w liczbach w roku 2023:

W tym roku w zajęciach sportowo-integracyjnych wzięło udział ponad 460 osób z kilkudziesięciu krajów z całego świata!

Zorganizowaliśmy 850 godzin zajęć w świetlicach w zajęciach w Dębaku i Lininie dla 162 dzieci! Zabraliśmy je też aż na 24 wycieczki, w tym jedną z nocowaniem poza ośrodkiem. Do tego nasze dwie caseworkerki wsparły aż 159 dorosłych.

Pełną parą pracowaliśmy z młodzieżą i z dorosłymi uchodźcami z Ukrainy: 55 dorosłych z Centrum Pomocy Humanitarnej Global EXPO uczestniczyło w 200 godzinach zajęć gimnastycznych, a dla blisko 200 dzieci zorganizowaliśmy 226 godzin treningów piłki nożnej, siatkówki i koszykówki.

Jak co roku prężnie działaliśmy w warszawskich szkołach. Z dwóch szkoleń skorzystało w sumie 30 osób nauczycielskich, a w 100 cyklach warsztatowych dla uczniów wzięło udział aż 1925 dzieci!

W Świetlicy Małego Dziecka (CFS) na Górczewskiej 137 nasi wychowawcy gościli w sumie 767 dzieci. W pięciu warszawskich ośrodkach wychowawczych i szkolnych świetlicach nasi mobilni wychowawcy międzykulturowi, pracowali przez 1797 godzin!

Na co wydajemy 1,5%

W 2023 roku przekazaliście nam 40520,30 zł z należnego podatku, co stanowiło ok. 2% kosztów fundacji. 2% to wbrew pozorom niebagatelna suma – pozwala nam przetrwać trudne chwile, gdy kończą się dotacje, pojawiają się niespodziewane wydatki lub musimy po prostu zapłacić podstawowe rachunki, na które najtrudniej znaleźć finansowanie.

Szczegółowe informacje znajdują się w naszych sprawozdaniach finansowych .

Przekaż 1,5 procent organizacji z dużym doświadczeniem w działaniach edukacyjnych i integracyjnych na rzecz uchodźców.

Jak przekazać 1,5 procent podatku?

Przekazanie 1,5% podatku jest bardzo łatwe i nie wymaga dokonywania żadnych płatności ani oczekiwania na zwrot pieniędzy z urzędu skarbowego. Odbywa się bezgotówkowo. W zeznaniu podatkowym wystarczy wpisać nasz numer KRS oraz wyliczoną kwotę 1,5% podatku dochodowego.

PITax

Darmowe Rozliczenie e‑PIT z uwzględnieniem wszystkich ulg, które Ci się należą. Skorzystaj z bezpłatnego wsparcia specjalistów podatkowych. Zeznanie wydrukujesz lub wyślesz online.

PITax to profesjonalny program do rozliczania rocznych deklaracji PIT. Rozliczysz i wyślesz do Urzędu Skarbowego wszystkie rodzaje PIT. Odliczysz wszystkie ulgi podatkowe, w tym ulgę ulgę na dzieci, ulgę na internet, ulgę rehabilitacyjną. Bezpłatnie i bez ograniczeń.

Jak przekazać 1,5% podatku w usłudze Twój e-PIT?

Przekaż 1,5 procent podatku rozliczając się online poprzez portal podatkowy https://www.podatki.gov.pl/pit/twoj-e-pit/.

Jeżeli w zeszłym roku przekazywałeś/-aś już swój 1 procent podatku Fundacji dla Wolności wystarczy tylko, że sprawdzisz czy wyświetla się poprawny numer KRS 0000224819 i zaakceptujesz swoje zeznanie. Jeżeli przekazujesz nam 1 procent po raz pierwszy, wpisz nasz numer KRS lub wybierz wcześniej opcję „zmieniam organizację”.

Tradycyjnie: w Urzędzie Skarbowym

1-procent-pit

Kto może przekazać 1,5 procent?

1,5% podatku mogą przekazać ryczałtowcy – PIT 28, przedsiębiorcy – PIT 36, przedsiębiorcy-liniowcy – PIT 36L, pracownicy – PIT 37, gracze giełdowi – PIT 38, osoby, które sprzedały nieruchomość – PIT 39.

Dziękujemy!