Rozlicz PIT, przekaż 1%

KRS 0000224819

Przekaż 1% podatku na edukację i integrację małych uchodźców z ośrodka dla cudzoziemców w Dębaku. Pomóż im znaleźć bezpieczny dom.

Słowo „uchodźcy” rozpala wiele emocji. Za sprawą fali dramatycznych wydarzeń w Syrii i na Morzu Śródziemnym w 2015 r., uchodźcy stali się tematem w polityce europejskiej. Ale dopiero kryzys humanitarny na polsko-białoruskiej granicy w 2021 r. postawił sprawę przybyszów w centrum polskiej debaty publicznej. Mieszkańcy strefy przygranicznej, organizacje i zwykli Polacy zaangażowali się w niesienie pomocy. Także Fundacja dla Wolości. Nasze wolontariuszki w sierpniu działały w Usnarzu Górnym, później niosły pomoc w lasach. Od października w koordynujemy działania Grupy Granica w szpitalu w Hajnówce.

Nasze zaangażowanie, choć okupione wyczerpaniem fizycznym i psychicznym, było sprawą oczywistą. Od 2005 r. lat pracujemy z uchodźcami. Przez blisko 10 lat prowadziliśmy świetlicę i program integracyjny dla dzieci i kobiet, ofiar wojen i przemocy, w ośrodku dla cudzoziemców na Targówku. Przez ten czas pomogliśmy setkom osób. Obecnie wspieramy rodziny w ośrodku w Podkowie Leśnej-Dębaku, a także te, które mieszkają samodzielnie w Warszawie i okolicach.

To był znów trudny czas…

Kryzysy najbardziej uderzają w najsłabszych. 2020 rok był ogromnym wyzwaniem dla wszystkich, ale uchodźców doświadczył szczególnie. Kilkadziesiąt „naszych” rodzin mierzyło się z pandemią w warunkach zbiorowej kwarantanny. Przypadki koronawirusa zmusiły część rodzin do czasowej wyprowadzki. U wielu nasiliły się wcześniejsze traumy.

Rok 2021 to kontynuacja wyzwania związanego z edukacją. Brak cichego miejsca do pracy w wieloosobowych pomieszczeniach, niedobór komputerów oraz wykluczenie informatyczne większości mam groziły dzieciom pogłębieniem i tak poważnych trudności w nauce i kontaktach z rówieśnikami. Nasi wychowawcy byli jedynym pomostem łączącym je ze szkołą.

Wiosną zaskoczyła nas wiadomość o likwidacji ośrodka na Targówku. Prywatna firma wykupiła teren i w ciągu kilku miesięcy wszystkie rodziny musiały znaleźć nowe lokum. Dla „naszych” rodzin oznaczało to duże wyzwanie logistyczne i kolejny stres. Dla nas – przeniesienie centrum działań w trudnodostępne miejsce pod Warszawę, zmianę organizacji pracy i wzrost kosztów. W tym samym czasie do naszego nowego ośrodka w Podkowie Leśnej – Dębaku trafiła kilkudziesięcioosobowa grupa Afgańczyków. Integracja przybyszów ze społecznością czeczeńską, adaptacja dzieci do zupełnie nieznanych im obyczajów i systemu edukacji oraz koordynacja licznych oddolnych działań pomocowych – to tylko niektóre z wyzwań, z jakimi mierzyliśmy się jesienią 2021 r.

Rok 2021 w Świetlicy

741 godzin zajęć edukacyjnych dla 108 dzieci

385 godzin zajęć online

250 konsultacji indywidualnych i porad asystenta rodziny dla 38 osób

22 komputery przekazane dzieciom do nauki

17 wycieczek i wydarzeń integracyjnych, w tym sportowe i kulturalne

Diagnoza potrzeb 50 mieszkańców i mieszkanek ośrodka dla cudzoziemców Podkowa Leśna – Dębak

Dwóch nowych asystentów kulturowych i tłumaczy w zespole

Jedna przeprowadzka

Na co wydajemy 1%

Miesięczny koszt naszego programu to ok 15 tysięcy złotych. To przede wszystkim koszt wielogodzinnej pracy wykwalifikowanych pracowników, którzy uczą i bawią się z dziećmi, organizują pracę świetlicy i jeżdżą z rodzinami na wycieczki, prowadzą diagnozy potrzeb nowoprzybyłych, tłumaczą dokumenty i rozmowy, a także załatwiają w każdym tygodniu dziesiątki indywidualnych spraw związanych z lekarzem, szkołą czy prawnikiem.

Nasze koszty to także pensje koordynatorki i psycholożki, która dba o dobrostan ok. 10 pracowników, drogie i czasochłonne dojazdy do ośrodka, książki, gry czy materiały edukacyjne, a także np. transport i bilety wstępu podczas wycieczek, a wreszcie także koszty administracyjne – czynsz, prąd, telefon czy księgowość. Szczegółowe informacje finansowe znajdują się w naszych sprawozdaniach za ubiegłe lata.

Przekaż 1 procent organizacji z dużym doświadczeniem w działaniach edukacyjnych i integracyjnych na rzecz uchodźców.

Przekaż 1 procent

Przekazanie 1% podatku jest bardzo łatwe i nie wymaga dokonywania żadnych płatności ani oczekiwania na zwrot pieniędzy z urzędu skarbowego. Odbywa się bezgotówkowo. W zeznaniu podatkowym wystarczy wpisać nasz numer KRS oraz wyliczoną kwotę 1% podatku dochodowego.

PITax

Darmowe Rozliczenie e‑PIT z uwzględnieniem wszystkich ulg, które Ci się należą. Skorzystaj z bezpłatnego wsparcia specjalistów podatkowych. Zeznanie wydrukujesz lub wyślesz online.

PITax to profesjonalny program do rozliczania rocznych deklaracji PIT. Rozliczysz i wyślesz do Urzędu Skarbowego wszystkie rodzaje PIT. Odliczysz wszystkie ulgi podatkowe, w tym ulgę ulgę na dzieci, ulgę na internet, ulgę rehabilitacyjną. Bezpłatnie i bez ograniczeń.

Jak przekazać 1% podatku w usłudze Twój e-PIT?

Przekaż 1 procent podatku rozliczając się online poprzez portal podatkowy https://www.podatki.gov.pl/pit/twoj-e-pit/.

Jeżeli w zeszłym roku przekazywałeś/-aś już swój 1 procent podatku Fundacji dla Wolności wystarczy tylko, że sprawdzisz czy wyświetla się poprawny numer KRS 0000224819 i zaakceptujesz swoje zeznanie. Jeżeli przekazujesz nam 1 procent po raz pierwszy, wpisz nasz numer KRS lub wybierz wcześniej opcję „zmieniam organizację”.

Tradycyjnie: w Urzędzie Skarbowym

1-procent-pit

Kto może przekazać 1 procent?

1% podatku mogą przekazać ryczałtowcy – PIT 28, przedsiębiorcy – PIT 36, przedsiębiorcy-liniowcy – PIT 36L, pracownicy – PIT 37, gracze giełdowi – PIT 38, osoby, które sprzedały nieruchomość – PIT 39.

Dziękujemy!