Rozlicz PIT, przekaż 1%

KRS 0000224819

Przekaż 1% podatku małym uchodźcom, którzy mieszkają w ośrodku dla cudzoziemców na warszawskim Targówku. Pomóż im znaleźć bezpieczny dom.

Słowo “uchodźcy” rozpala wiele emocji, jest wykorzystywane w grach politycznych. My wierzymy, że stosunek do przyjezdnych jest miarą naszego człowieczeństwa. Nie zważając na krytykę i nie wdając się w bieżące dyskusje, realizujemy naszą misję – pomagamy tym najsłabszym, tym którzy najmniej mają wpływu na własną sytuację. Nieprzerwanie od 2013 roku pedagodzy i wolontariusze Fundacji dla Wolności opiekują się dziećmi, ofiarami wojen i przemocy, które znalazły schronienie w ośrodku dla cudzoziemców na warszawskim Targówku.

To był trudny czas…

2020 rok był ogromnym wyzwaniem dla wszystkich, ale uchodźców doświadczył szczególnie. Kilkadziesiąt rodzin z ośrodka na warszawskim Targówku, którymi opiekujemy się od 10 lat, mierzyło się z pandemią w warunkach zbiorowej kwarantanny. Przypadki koronawirusa zmusiły część rodzin do czasowej wyprowadzki. U wielu nasiliły się wcześniejsze traumy. Ogromnym wyzwaniem była edukacja – brak cichego miejsca czy komputerów groziły dzieciom pogłębieniem i tak poważnych trudności w nauce i kontaktach z rówieśnikami. Nasi wychowawcy byli jedynym pomostem łączącym je ze szkołą.

Nasze największe sukcesy w 2020 roku:

Ponad 1000 godzin zajęć edukacyjnych dla 58 dzieci

189 godzin konsultacji: pomogliśmy 37 kobietom w kontaktach z nauczycielami, lekarzami, prawnikami i innymi specjalistami

9 wycieczek i wydarzenie integracyjne pomimo pandemii

Cykl warsztatów wzmacniających dla nastolatek

Rozpoczęcie pilotażowego programu w drugim ośrodku „Podkowa Leśna-Dębak”

Powiększenie zespołu o nowe, wspaniałe edukatorki

Przeprowadzka do nowego biura, w którym możemy prowadzić więcej warsztatów

Na co wydajemy 1%

Nasze rachunki to ok. 10 tysięcy złotych miesięcznie. Na utrzymanie świetlicy, na książki, gry, materiały edukacyjne czy bilety autobusowe oraz pensje wykwalifikowanych pedagogów, którzy spędzają w ośrodku codziennie po kilka godzin. Szczegółowe informacje finansowe znajdziesz w naszych sprawozdaniach za ubiegłe lata.

Przekaż 1 procent

Przekazanie 1% podatku jest bardzo łatwe i nie wymaga dokonywania żadnych płatności ani oczekiwania na zwrot pieniędzy z urzędu skarbowego. Odbywa się bezgotówkowo. W zeznaniu podatkowym wystarczy wpisać nasz numer KRS oraz wyliczoną kwotę 1% podatku dochodowego.

Jak przekazać 1% podatku w usłudze Twój e-PIT?

Najłatwiej przekazać 1 procent podatku rozliczając się online poprzez portal https://www.podatki.gov.pl/pit/twoj-e-pit/.

Jeżeli w zeszłym roku przekazywałeś/-aś już swój 1 procent podatku Fundacji dla Wolności wystarczy tylko, że sprawdzisz czy wyświetla się poprawny numer KRS 0000224819 i zaakceptujesz swoje zeznanie. Jeżeli przekazujesz nam 1 procent po raz pierwszy, wpisz nasz numer KRS lub wybierz wcześniej opcję “zmieniam organizację”.

Tradycyjnie: w Urzędzie Skarbowym

1-procent-pit

Rozlicz się w PITax

Polecamy rozliczenie dochodów korzystając z programu PITax.pl.

PITax to profesjonalny program do rozliczania rocznych deklaracji PIT. Rozliczysz i wyślesz do Urzędu Skarbowego wszystkie rodzaje PIT. Odliczysz wszystkie ulgi podatkowe, w tym ulgę ulgę na dzieci, ulgę na internet, ulgę rehabilitacyjną. Bezpłatnie i bez ograniczeń. Możesz też skorzystać z pomocy doradców.

1% podatku mogą przekazać ryczałtowcy – PIT 28, przedsiębiorcy – PIT 36, przedsiębiorcy-liniowcy – PIT 36L, pracownicy – PIT 37, gracze giełdowi – PIT 38, osoby, które sprzedały nieruchomość – PIT 39.

Dziękujemy!