Zespół

Zarząd fundacji

Krzysztof Jarymowicz

Absolwent psychologii i etnografii na Uniwersytecie Warszawskim. Jeden z założycieli fundacji, obecnie prezes jej zarządu. Pomysłodawca i koordynator Etnoligi oraz innych projektów integracyjno-sportowych w fundacji. Wcześniej pracował m.in. jako dziennikarz. Wychowuje trójkę dzieci. Interesuje się piłką, ale lepsze wyniki ma w szachach. Zapalony rowerzysta.

Magdalena Zaborowska-Gumieniak

Pedagożka i animatorka kultury. Absolwentka Wydziału Pedagogicznego i Instytutu Kultury Polskiej UW. Z Fundacją dla Wolności związana od 2010 r. Zajmuje się edukacją pozaformalną i międzykulturową. Współtwórczyni i koordynatorka programu wychowawczo-edukacyjnego “Przystanek świetlica dla dzieci uchodźczych”. Posiada 5-letnie doświadczenie pracy pedagogicznej i środowiskowej z rodzinami i dziećmi uchodźczymi. Prowadziła również m.in. międzynarodowe wymiany młodzieży, szkolenia dla nauczycieli, trenerów sportowych, animatorów i aktywistów na temat fair play i pracy z dzieckiem uchodźczym. Współtwórczyni publikacji “Graj fair z innymi – praktyczny przewodnik dla nauczycieli, animatorów i liderów lokalnych” oraz “Sport for dialogue – good practices around Europe”. Współpracowała z wieloma organizacjami pozarządowymi i instytucjami samorządowymi.

Rada fundacji

Antoni Adamowicz

Dyplomata, absolwent Instytutu Socjologii UW. Pracował w organizacjach pozarządowych we Włoszech i Hiszpanii. Pomysłodawca kampanii społecznej Tiszert dla Wolności, jeden z założycieli fundacji. Pracuje w Ministerstwie Spraw Zagranicznych. Pasjonuje się kinem, fotografią i podróżami.

Dora Montagna

Tłumaczka i językoznawczyni. Absolwentka Lingue e Letterature Straniere Università degli Studi w Turynie, studiowała również w Hiszpanii i Warszawie. Współzałożycielka fundacji. Pracowała jako animatorka teatralna w szkołach, więzieniach i szpitalach. Interesuje się europejskimi projektami mobilności i integracji europejskiej.

Julian Kutyła

Szef wydawnictwa Krytyka Polityczna. Doktor filozofii, publicysta, tłumacz z języka angielskiego i francuskiego (m.in. Žižek, Hardt, Badiou, Erlbruch). Publikował w “Gazecie Wyborczej” i “Rzeczpospolitej”.

Zespół

Maja Ratyńska

Absolwentka ASP w Gdańsku. Jej dyplom (pod kierunkiem prof. Jacka Popka) został zakwalifikowany na wystawę najlepszych dyplomów projektowych w roku akademickim 2006/07 w Polsce. Dizajnerka z ciągotami do artystycznego recyklingu i zabaw semantycznych. Poza projektowaniem komercyjnym zajmuje się eko–edukacją i tworzy instalacje w przestrzeni publicznej. Członkini nieformalnej grupy MRKK. Współpracuje z Centrum Informacji i Edukacji Ekologicznej w Gdańsku, Stowarzyszeniem Edukacji i Postępu STEP oraz Nadbałtyckim Centrum Kultury. Jej ostatnia praca – świetlna pływająca instalacja na Wiśle Nuphar mutea solaris spodobała się mieszkańcom i mieszkankom Warszawy tak bardzo, że w trzy noce po wernisażu została ukradziona.

Izabela Orłów

Studiowała antropologię w Warszawie i Tallinie. Członkini kolektywu ekofeministycznego W(y)puszczone, współpracuje także z kolektywem Mroky oraz kilkoma innymi grupami. Jej specjalizacje w pracy z dziećmi z Przystanku “Świetlica” to emocje, ruch i elastyczność. W ośrodku dla cudzoziemców pełni także rolę asystentki rodziny – wspiera uchodźczynie w urzędach, zapisach do szkół i przedszkoli oraz sytuacjach kryzysowych. Sieciuje świetlicę z innymi inicjatywami społecznymi, redaguje stronę Przystanku na facebooku. Kocha góry, imprezy dubowe i wspinaczkę. Podstawowe atrybuty to rower oraz ręcznie uszyty notatnik. Autorka hasła “zabawa prawem człowieka”, które ozdabiają świetlicowe zeszyty i torby.

Martyna Łukaszewska

Absolwentka Uniwersytetu Warszawskiego na wydziale Stosunków Międzynarodowych oraz Studiów podyplomowych z zakresu pomocy humanitarnej. Jest certyfikowaną trenerką umiejętności społecznych, działa w nurcie Pozytywnej Dyscypliny. Koordynatorka projektu Muzułmanin czyli kto?, w ramach którego opublikowana została broszura informacyjna skierowana do nauczycieli i organizacji pozarządowych. W fundacji jest koordynatorką merytoryczną “Przystanku Świetlica”, wychowawcą, a także prowadzi warsztaty z edukacji międzykulturowej dla młodzieży. Zawodowo również związana z stowarzyszeniem Ta Szansa. Ponadto organizowała zbiórki pomocy dydaktycznych dla Domu Samotnej Matki oraz była edukatorką globalną z ramienia  Polskiej Akcji Humanitarnej. Interesuje się kulturą Afryki i Bliskiego Wschodu, zwiedza świat, a do walizki zawsze wkłada jedną z części Harrego Pottera.

Suzi Andreis

Absolwentka filologii słowiańskiej na Uniwersytecie w Turynie. Pochodzi z Włoch, w Warszawie mieszka od 1997. Entuzjastka aktywnej (nie-kanapowej) piłki nożnej. Inicjatorka amatorskich turniejów piłki nożnej kobiet w Warszawie, współzałożycielka Klubu Sportowego Chrząszczyki, pomysłodawczyni i koordynatorka Kobiecej* Akademii Piłkarskiej. Poza futbolem działa(ła) w Porozumieniu Kobiet+ 8 Marca, Porozumieniu Lesbijek (LBT), Ulica Siostrzana, Kobiety Kobietom i innych grupach i kolektywach queerowych i feministycznych, promowała polską scenę drag king. Joginka. Weganka. Lesbijka. Rowerzystka. Piłkarka. W wolnym czasie robi zdjęcia.

Oleksii Teliuk

Absolwent Politechnicznego Instytutu i Instytutu Teatru, Kina i Telewizji w Kijowie. Od 2011 r. jest związany z Międzynarodowym Ruchem ATD Czwarty Świat. Zajmuje się projektami edukacji nieformalnej, pracą środowiskową i socjalną. Współkoordynuje partycypacyjny projekt “Nasze Głosy”, którego celem jest wprowadzenie instytucji Rzecznika Praw Społecznych. Od wielu lat jest związany ze społecznością uchodźców w Warszawie: organizował Biblioteki Podwórkowe, warsztaty artystyczne, wycieczki i wydarzenia kulturalne oraz wspierał indywidualnie całe rodziny. Współpracuje z Fundacją dla Wolności przy projekcie edukacyjnym dla dzieci uchodźczych “Przystanek Świetlica”. Lubi kontemplacyjne kino, minimalistyczną muzykę, długie spacery i podróże.

Julia Bednarek

Socjolożka zajmująca się problematyką społeczności lokalnych, edukacją samorządową i wielokulturową. Jej nagrodzona praca magisterska “Odtwarzanie Innego” dotyczyła stosunku mieszkańców Białej Podlaskiej do cudzoziemców. W Fundacji Dom Kultury INSPIRO w Podłężu współtworzyła m.in. projekty “Dron społeczny”, “Za stołem świata”, “Mały obywatel świata”, “Dla Aleppo”, “MATATY”.  Współpracowała też z Centrum Komunikacji Społecznej, Fundacją im. Stefana Batorego, Stowarzyszeniem 61 i Domem Kultury “Dorożkarnia”. Wielbicielka wspólnego gotowania, codzienna rowerzystka, miłośniczka wycieczek górskich, bliska i daleka podróżniczka z ogromną ciekawością świata.

Ewa Kurzawa

Arteterapeutka, kulturoznawczyni, animatorka kultury – absolwentka Akademii Pedagogiki Specjalnej i Instytutu Kultury Polskiej UW. W Muzeum Etnograficznym w Warszawie prowadziła warsztaty artystyczne dla dzieci (2012-2016). Współpracuje z Teatrem Węgajty. Jest certyfikowaną trenerką umiejętności społecznych (Fundacja Pomoc Autyzm, 2019). Obecnie studiuje socjoterapię, uczestniczy w dwuletnim kursie dla trenerów dramy w Fundacji Edukacji i Kultury Dramaway, a w organizacji Ta Szansa prowadzi zajęcia arteterapeutyczne dla dzieci oraz warsztaty dotyczące komunikacji.

David Huerta Beltran

Meksykanin, od 2013 r. w Warszawie. Kibic piłkarski, kapitan drużyny Real Warszawa, uczestnik Etnoligi, w swojej ojczyźnie grał profesjonalnie w II lidze. Autor popularnego bloga o Warszawie dla cudzoziemców. W fundacji i w życiu zawodowym zajmuje się projektowaniem stron internetowych.

Karol Mikulski

Arbiter piłkarski z uprawnieniami Mazowieckiego Związku Piłki Nożnej. Od 2010 r. nieprzerwanie kieruje zespołem sędziowskim Etnoligi.