Zaangażuj się

Chcesz razem z nami budować Polskę przyjazną migrantom?

Możesz wspierać nas finansowo? Masz czas, wiedzę i umiejętności, które wspólnie wykorzystamy dla dobra migrantów? Sprawdź, jak włączyć się w nasze projekty.

Wsparcie finansowe

Pieniądze są ważne. Dzięki nim możemy realizować naszą misję: opiekować się dziećmi, uczyć o wielokulturowości, organizować zajęcia integracyjne. Za pieniądze wynajmujemy pomieszczenia, zatrudniamy specjalistów, kupujemy niezbędny sprzęt i materiały. W organizacjach pozarządowych, takich jak nasza, trudno wyobrazić sobie stałe funkcjonowanie (biuro, księgowość, telefon) bez pomocy darczyńców. W szczególności cykliczne wpłaty pozwalają nam uniezależniać się od dotacji i planować budżet długoterminowo. Zresztą granty prawie nigdy nie przewidują 100-procentowego pokrycia kosztów projektów. Dlatego co najmniej 30% naszego budżetu pochodzi od darczyńców.

Jak przekazać nam środki finansowe?

Najefektywniejsza forma to przelew na rachunek bankowy z adnotacją „darowizna” (ewentualnie można dopisać cel szczegółowy). Wpłaty prosimy kierować na rachunek 48 2130 0004 2001 0456 9679 0001 w Volkswagen Bank Polska SA.

Stałe zlecenie, nawet na nieduże kwoty, pozwala nam planować wydatki. To prosta i bezpieczna usługa bankowa. Podobnie jak przy jednorazowym przelewie musisz podać odbiorcę, numer konta, kwotę, tytuł, datę najbliższej płatności, cykl powtarzania płatności, termin zakończenia zlecenia. Większość banków nie pobiera prowizji za taką usługę, a Ty nie musisz tracić czasu na jej wykonanie.

Przelew / stałe zlecenie na rachunek bankowy to także dla nas najkorzystniejsza forma wsparcia finansowego, ponieważ 100 procent kwoty trafia na nasze konto.

Patronite

Patronite.pl to platforma internetowa, która łączy darczyńców z autorami projektów. To popularne i proste narzędzie, które pozwala decydować, czy wpłata będzie cykliczna czy jednorazowa oraz wybrać jej formę (przelew on-line, karta, PayPal).

Aby przekazać środki na naszą fundację, załóż konto na platformie, następnie odszukaj nas, wybierz wybraną kwotę i kliknij „zostań patronem”.

Patronite pobiera prowizje w wysokości 6,5% + VAT, a dodatkowe – pośrednicy płatności (sprawdź). Plusem Patronite jest możliwość dogodnego monitorowania wpłat na bieżąco i komunikacji z darczyńcami.

Wplacam.ngo.pl

To jeszcze inna forma przekazania nam darowizny – jednorazowej lub cyklicznej – za pośrednictwem PayU. Wyskość prowizji wynosi 1,6-2,2%. Formularz do wpłat znajdziesz poniżej oraz na naszej stronie głównej.

Zbiórki na Facebooku

Wykorzystaj zasięg mediów społecznościowych do zebrania pieniędzy na naszą fundację wspólnie ze znajomymi. To proste, efektywne i całkowicie bezpłatne narzędzie (100% wpłat trafia na nasze konto).

Aby założyć zbiórkę musisz mieć konto na Facebooku. Wybierz cel klikając w jeden z poniższych linków:

Ustaw kwotę, podaj tytuł, krótki opis i datę zakończenia zbiórki. Możesz też zostawić domyślne dane i tekst sugerowany przez Facebooka. Kliknij „utwórz” i gotowe!

Pamiętaj, aby zachęcić jak największe grono osób, wysyłając im zaproszenia do zbiórki i pisząc co jakiś czas nowe posty. Dzięki temu mechanizmowi często udaje się zebrać zaskakująco wysokie kwoty.

1 procent

Przekazanie 1% podatku jest bardzo łatwe i nie wymaga dokonywania żadnych płatności ani oczekiwania na zwrot pieniędzy z urzędu skarbowego. Odbywa się bezgotówkowo. W zeznaniu podatkowym po prostu wpisz nasz numer KRS 0000 224819.

1 procent podatku może przekazać większość podatników: ryczałtowcy – PIT 28, przedsiębiorcy – PIT 36, przedsiębiorcy-liniowcy – PIT 36L, pracownicy – PIT 37, gracze giełdowi – PIT 38, osoby, które sprzedały nieruchomość – PIT 39.

Więcej o zasadach przekazywania 1 procenta i o tym, jak i gdzie w zeznaniu podatkowym wskazać naszą fundację, przeczytasz tutaj.

Wolontariat

Rozumiemy, że nie każdy i nie każda z Was może przekazać nam środki finansowe. Ale możesz nas wspierać także oferując swój czas, umiejętności czy usługi. Jeżeli chcesz zostać wolontariuszką / wolontariuszem sprawdź kogo aktualnie szukamy i wypełnij formularz zgłoszeniowy.

Współpraca z biznesem

Pracujemy z różnymi firmami i instytucjami, które podzielają nasze wartości. Cieszymy, się że możemy wspólnie poprawiać życie migrantów w Polsce.

W gronie naszych Partnerów znaleźli się m.in. Discovery/TVN, IKEA, Orange, Select Sport, Polski Związek Piłki Nożnej, Fundacja Drzewo i Jutro czy Fundacja im. Stefana Batorego.

Wspólne projekty mają zróżnicowany charakter i są zawsze dostosowane zarówno do potrzeb i możliwości naszych jak i Partnera.

Dlaczego Fundacja dla Wolności?

• Ponad 15 lat doświadczenia w realizowaniu projektów sportowych, edukacyjnych, z zakresu integracji międzykulturowej, pracy z migrantami, uchodźcami i innymi mniejszościami.
  • Wysokie standardy pracy i duże zaangażowanie całego zespołu.
  • Przejrzystość i wiarygodność potwierdzone m.in. statusem Organizacji Pożytku Publicznego, niezależnymi audytami sprawozdań finansowych czy nagrodami, w tym UEFA Best Grassroots Award 2020.
  • Zaangażowanie w realizację Celów Zrównoważonego Rozwoju, w szczególności „Dobra jakość edukacji”, „Równość płci”, „Mniej nierówności” oraz „Zrównoważone miasta i społeczności”.

Formy współpracy z biznesem

• Wsparcie finansowe, np. w postaci umowy darowizny czy poprzez tzw. payroll giving, czyli darowizny z końcówki wynagrodzenia.

Co to jest payroll giving?

To darowizna, w ustalonej wysokości, za zgodą pracownika jest automatycznie potrącana przez księgowość z miesięcznego wynagrodzenia. To sposób przekazywania darowizny równie prosty jak 1% podatku. Nawet kilka złotych od każdego wynagrodzenia może w dużym przedsiębiorstwie zsumować się w pokaźną, comiesięczną darowiznę. Pracownik / pracownica w każdej chwili może zrezygnować z przekazywania końcówki wynagrodzenia organizacji lub zmienić wysokość odpisu.

Co ważne, każda osoba prawna może od podstawy opodatkowania odliczyć darowizny w kwocie do 10% uzyskanego dochodu.

• Wsparcie rzeczowe: nasi Partnerzy m.in. wyposażyli świetlicę dla dzieci, przekazali naszym podopiecznym komputery do nauki zdalnej w czasie pandemii, organizują firmowe kiermasze czy zbiórki materiałów na zajęcia.
  • Usługi: przewóz dzieci na treningi, udostępnianie pomieszczeń i specjalistów na warsztaty, doradztwo w zakresie marketingu, nowoczesne rozwiązania informatyczne czy usługi prawne – to tylko część bardzo potrzebnych działań, w których Partnerzy mogą nam bardzo pomóc.

W ramach odpłatnej działalności statutowej prowadzimy dla naszych Partnerów szkolenia, warsztaty, spotkania integracyjne i inne zajęcia. Pomagamy budować zespoły i uczymy rozwiązań wzmacniających wielokulturowy potencjał firmy. Świadczymy też usługi promocyjne, zarówno w Internecie, jak i na naszych eventach (ulotki, banery, stoiska).

Kontakt:

krzysztof@fundacjadlawolnosci.org