Warsztaty międzykulturowe dla szkół

Bezpłatne warsztaty o migracjach, kulturach i przełamywaniu stereotypów dla szkół podstawowych w Warszawie.

W odpowiedzi na rosnącą liczbę dzieci i młodzieży z doświadczeniem migracji uczących się w warszawskich szkołach, Fundacja dla Wolności przygotowała bezpłatne warsztaty międzykulturowe dla klas I-VIII.

Dla kogo: uczniowie szkół podstawowych, klasy I-VIII

Kiedy: do wyboru między 27 września a 17 grudnia 2021

Gdzie: w Waszej szkole

Cena: bezpłatnie

Zapisy: formularz online

Warsztaty mają na celu poszerzenie wiedzy o różnorodności kulturowej, zjawisku migracji i grupach cudzoziemców mieszkających w Polsce. Uczą współpracy i wzajemnego szacunku wśród rówieśników. Pomagają przełamywać stereotypy, wspierają budowanie dobrych relacji między uczniami, radzenie sobie z emocjami.

Czego dowiedzą się dzieci?

• czym różnią się, a co mają wspólnego różne kultury
  • co to jest migracja, kto i dlaczego migruje
  • jakie grupy cudzoziemców mieszkają w Polsce
  • jak działają stereotypy i jak ich unikać

Każdy warsztat  składa się w dwóch spotkań po dwie godziny (2 x 120 minut) lub jednego 4-godzinnego (240 minut) i realizuje elementy podstawy programowej. Dostosowany jest do wieku dzieci i młodzieży oraz potrzeb zgłaszanych przez nauczyciela.

Zajęcia prowadzone są w interaktywny sposób, z użyciem gier, zabaw, symulacji, ekspresji artystycznej. Każde spotkanie prowadzi dwójka trenerów, w tym osoba z doświadczeniem migracji. Scenariusze są indywidualnie dostosowywane do potrzeb konkretnej klasy.

W celu umówienia warsztatu i wybrania terminu prosimy o wypełnienie formularza zgłoszeniowego poniżej.

Zapisz swoją klasę

Informacji na temat projektu oraz dostępnych terminów udziela Martyna Łukaszewska martyna@fundacjadlawolnosci.org.

Fundacja dla Wolności od wielu lat pracuje z dziećmi, młodzieżą i rodzinami z doświadczeniem migracji m.in. w ośrodkach dla cudzoziemców i szkołach.

Zajęcia prowadzone są w ramach projektu „(Między)kulturalna Warszawa – program edukacyjny dla uczniów i nauczycieli klas wielokulturowych” finansowanego przez Biuro Edukacji m.st. Warszawy.