Szkoła wielokulturowa 2022

Nowe terminy bezpłatnych warsztatów dla uczniów i nauczycieli szkół podstawowych w Warszawie.

W związku z dużym zainteresowaniem warszawskich szkół, przygotowaliśmy kolejną edycję naszego programu. Zapraszamy nauczycieli i nauczycielki do zapisywania się na szkolenia online, a także kontaktu w sprawie umówienia warsztatów dla osób uczniowskich w Waszej szkole. Wszystkie zajęcia są bezpłatne.

Dla uczniów

Dla kogo: uczniowie i uczennice szkół podstawowych, klasy I-VIII

Kiedy: październik – grudzień 2022 (terminy ustalamy indywidualnie)

Gdzie: w Waszej szkole

Warsztaty mają na celu poszerzenie wiedzy o różnorodności kulturowej, zjawisku migracji i grupach cudzoziemców mieszkających w Polsce. Uczą współpracy i wzajemnego szacunku wśród rówieśników. Pomagają przełamywać stereotypy, wspierają budowanie dobrych relacji między uczniami, radzenie sobie z emocjami.

Czego dowiedzą się dzieci?

• czym różnią się, a co mają wspólnego różne kultury
  • co to jest migracja, kto i dlaczego migruje
  • jakie grupy cudzoziemców mieszkają w Polsce
  • jak działają stereotypy i jak ich unikać

Każdy warsztat  składa się w dwóch spotkań po dwie godziny (2 x 120 minut) lub jednego 4-godzinnego (240 minut) i realizuje elementy podstawy programowej. Dostosowany jest do wieku dzieci i młodzieży oraz potrzeb zgłaszanych przez nauczyciela.

Zajęcia prowadzone są w interaktywny sposób, z użyciem gier, zabaw, symulacji, ekspresji artystycznej. Każde spotkanie prowadzi dwójka trenerów, w tym osoba z doświadczeniem migracji. Scenariusze są indywidualnie dostosowywane do potrzeb konkretnej klasy.

W celu umówienia warsztatu i wybrania terminu prosimy o wypełnienie formularza zgłoszeniowego poniżej.

Martyna Łukaszewska: absolwentka Uniwersytetu Warszawskiego na Wydziale Stosunków Międzynarodowych oraz studiów podyplomowych z zakresu pomocy humanitarnej. Certyfikowana trenerka umiejętności społecznych w nurcie pozytywnej dyscypliny. Koordynatorka Przystanku „Świetlica”, wychowawczyni, trenerka międzykulturowa. Zawodowo związana również ze stowarzyszeniem Ta Szansa, a wcześniej z Polską Akcją Humanitarną. Interesuje się kulturą Afryki i Bliskiego Wschodu.

Volha Kalakoltsava: urodziła się na Białorusi. Studiowała w szkole muzycznej, a następnie w Akademii Sztuk Pięknych w Mińsku na wydziale teatralnym. Pracuje jako aktorka teatralna i filmowa, prowadzi warsztaty aktorskie dla dzieci i dorosłych. Z Fundacją dla Wolności związana od 2021 roku jako trenerka samorozwoju i międzykulturowości w programach edukacyjnych realizowanych w szkołach, oraz asystentka integracyjna grupy dorosłych kobiet z Ukrainy w ramach Projektu „Świetlica” RASP.

Izabela Orłów: studiowała antropologię w Warszawie i Tallinie. Członkini kolektywu ekofeministycznego W(y)puszczone, współpracuje także z kolektywem Mroky oraz kilkoma innymi grupami. Z Fundacją dla Wolności związana od 2015 roku jako wychowawca. Trzy lata pełniła rolę asystentki rodzin. Jej specjalizacje w pracy z dziećmi Przystanku „Świetlica” to emocje, ruch i elastyczność. Ponadto prowadzi warsztaty międzykulturowe w szkołach.

Oleksii Teliuk: absolwent Politechniki Kijowskiej (2009) oraz Uniwersytetu Teatru, Kino i Telewizji, Kijów (2013). Ukończył wszechukraiński program edukacyjny „Rozumiemy Prawa Człowieka” (2011). Przez rok był wolontariuszem w Fundacji Polsko-Niemieckiego Pojednania w Warszawie. Od 2013 pracuje w Międzynarodowym Ruchu ATD Czwarty Świat. Od 2013 do 2016 koordynował Biblioteki Podwórkowe – program nieformalnej edukacji dla dzieci uchodźczych w ośrodku Warszawa-Targówek, a następnie przez dwa lata w Manili na Filipinach, pracował z rodzinami, dziećmi i młodzieżą żyjącymi w skrajnym ubóstwie. Mówi biegle w języku ukraińskim (ojczysty), polskim, rosyjskim i angielskim.

Zapisz swoją klasę

Dla nauczycieli

Cele szkolenia:

• Jak integrować klasy wielokulturowe
  • Jak przygotować klasę do przyjęcia dzieci z doświadczeniem cudzoziemskim
  • Wymiana dobrych praktyk i podzielenie się doświadczeniem
  • Omówienie pomocnych materiałów, form działania i źródeł wiedzy

1. Wprowadzenie
  2. Migracje – wiedza i metody pracy z klasą
  3. Z czym mierzą się dzieci-migranci?
  4. Z czym mierzą się nauczyciele i nauczycielki w klasach wielokulturowych
  5. Podsumowanie

Terminy do wyboru:

5 października 2022 (środa) 12:00-15:00

20 października 2022 (czwartek) 14:00-17:00

22 października 2022 (sobota) 10:00-13:00

5 listopada 2022 (sobota) 10:00-13:00

Forma: on-line, platforma Zoom

Liczba miejsc jest ograniczona. O udziale decyduje kolejność zgłoszeń.

Każdy uczestnik / każda uczestniczka otrzyma potwierdzenie udziału w szkoleniu.

Greta Droździel-Papuga: absolwentka polonistyki (Uniwersytet Warszawski) i kulturoznawstwa (Uniwersytet Jagielloński). Edukatorka, trenerka, autorka kampanii edukacyjnych. Prowadzi szkolenia i warsztaty m.in. z zakresu komunikacji, budowania zespołu, diagnozy lokalnej, pracy metodą projektu, wolontariatu – dla różnych grup wiekowych, dzieci, młodzieży, dorosłych. Autorka materiałów nt. radości z uczenia się, twórczego rozwiązania problemów, osłabiania rywalizacji, wyjścia z edukacją poza mury szkoły. Współtworzyła pakiet filmów edukacyjnych na temat edukacji globalnej, migracji i celów zrównoważonego rozwoju. Jako animatorka działała w szkołach, bibliotekach, domach kultury i na podwórkach. Współpracuje z Fundacją Centrum Edukacji Obywatelskiej, Fundacją Szkoła z Klasą, Fundacją na Rzecz Wspólnot Lokalnych Na miejscu, m.st. Warszawa.

Magdalena Zaborowska-Gumieniak: pedagożka i animatorka kultury. Absolwentka Wydziału Pedagogicznego i Instytutu Kultury Polskiej UW. Z Fundacją dla Wolności związana od 2010 r. Zajmuje się edukacją pozaformalną i międzykulturową. Współtwórczyni i koordynatorka programu wychowawczo-edukacyjnego w ośrodkach dla cudzoziemców. Prowadziła również m.in. międzynarodowe wymiany młodzieży, szkolenia dla nauczycieli, trenerów sportowych, animatorów i aktywistów na temat fair play i pracy z dziećmi uchodźczymi. Współtwórczyni publikacji „Graj fair z innymi –  praktyczny przewodnik dla nauczycieli, animatorów i liderów lokalnych” oraz ‘Sport for dialogue – good practices around Europe’. Współpracowała z organizacjami pozarządowymi, szkołami, instytucjami samorządowymi oraz Wydziałem Pedagogicznym UW.

Zapisz się

Zajęcia prowadzone są w ramach projektu „(Między)kulturalna Warszawa II – program edukacyjny dla uczniów i nauczycieli klas wielokulturowych” współfinansowanego przez m.st. Warszawa.