komunikat

FIRE! Kurs online już dostępny

Internetowy kurs ma na celu wspieranie świadomości międzykulturowej w klubach piłkarskich i pomaganie im w przyjmowaniu migrantów i uchodźców oraz w pracy z nimi.

Prace nad MOOC (Massive Open Online Course) trwały ponad dwa lata. Wykorzystaliśmy potencjał organizacji z siedmiu europejskich krajów, które mają różny zasięg i różne doświadczenia zarówno w zarządzaniu sportem jak i pracy z migrantami. Kluczową rolę odegrał zespół ESSCA School of Management z Angers we Francji, który zredagował wszystkie materiały.

Kurs podzielony jest na cztery moduły. W pierwszym tłumaczymy dlaczego i jak zabrać się za projekt sportowy dla migrantów. W drugim zajmujemy się komunikacją, w szczególności sposobami dotarcia do odbiorców i zapewnieniem odpowiedniej płaszczyzny porozumienia międzykulturowego. Moduł trzeci to głosy praktyków i wolontariuszy, ale przede wszystkim ekspertów od zarządzania i ewaluacji projektów. Ostatnia część dotyczy promocji, partnerstw, fundraisingu oraz public relations, a więc tego, bez czego żaden projekt nie ma szansy na powodzenie.

Zaletą kursu jest jego interaktywność. Znaleźć tu można zarówno materiały pisane, jak i wideo, quizy, testy, a także forum do współpracy z innymi kursantami. Każdy/a, kto ukończy zajęcia sprawdzianem, otrzyma stosowny certyfikat.

MOOC jest dostępny bezpłatnie w języku angielskim od 10 maja 2021 r. na platformie Canvas.

Projekt Football Including Refugees in Europe jest współfiansowany ze środków Unii Europejskiej.