Zespół

Zarząd

Krzysztof Jarymowicz
Absolwent psychologii i etnografii na Uniwersytecie Warszawskim. Jeden z założycieli fundacji, obecnie prezes jej zarządu. Pomysłodawca i koordynator Etnoligi. Wcześniej pracował m.in. jako dziennikarz. Wychowuje trójkę dzieci. Interesuje się piłką, ale lepsze wyniki ma w szachach. Zapalony rowerzysta.

Magdalena Zaborowska
Pedagog i animatorka kultury. Absolwentka Wydziału Pedagogicznego i Instytutu Kultury Polskiej UW. Zajmuje się edukacją pozaformalną i międzykulturową. Koordynatorka działań edukacyjnych fundacji, m.in. programu wychowawczo-edukacyjnego dla małych uchodźców i wymian młodzieżowych. Prowadzi warsztaty nt. fair play, fotografii, filmu i ceramiki. Współpracowała z licznymi organizacjami pozarządowymi i instytucjami samorządowymi. W życiu stawia na pasje i aktywny tryb życia – lepi z gliny, gotuje, podróżuje.

Rada

Antoni Adamowicz
Dyplomata, absolwent Instytutu Socjologii UW. Pracował w organizacjach pozarządowych we Włoszech i Hiszpanii. Pomysłodawca kampanii społecznej Tiszert dla Wolności, jeden z założycieli fundacji. Pracuje w Ministerstwie Spraw Zagranicznych. Pasjonuje się kinem, fotografią i podróżami.

Dora Montagna
Tłumaczka i językoznawczyni. Absolwentka Lingue e Letterature Straniere Università degli Studi w Turynie, studiowała również w Hiszpanii i Warszawie. Współzałożycielka fundacji. Pracowała jako animatorka teatralna w szkołach, więzieniach i szpitalach. Interesuje się europejskimi projektami mobilności i integracji europejskiej.

Julian Kutyła
Szef wydawnictwa Krytyka Polityczna. Doktor filozofii, publicysta, tłumacz z języka angielskiego i francuskiego (m.in. Žižek, Hardt, Badiou, Erlbruch). Publikował w „Gazecie Wyborczej” i „Rzeczpospolitej”.

Zespół

Weronika Brączek
Absolwentka animacji społeczno-kulturalnej, studium fotografii i arteterapii. Zajmuje się organizacją wydarzeń kulturalnych, projektów społecznych, edukacyjnych i badawczych. Realizowała projekty międzykulturowe m.in na Podlasiu i w Argentynie. W TR Warszawa zajmuje się pozyskiwaniem funduszy, a w Fundacji Edukacji i Kultury koordynuje działania Teatru Zaangażowanego Społecznie. Z Fundacją dla Wolności związana od 2015 r. jako wychowawca dzieci oraz trenerka. Współautorka scenariuszy zajęć lekcyjnych z zakresu migracji przygotowanych na zlecenie Urzędu ds. Cudzoziemców.

Izabela Orłów
Studentka etnografii na UW, prowadzi badania w Karpatach ukraińskich. Szczególnie zainteresowana zagadnieniami religijności, postrzegania i wytwarzania piękna oraz komunikacją międzykulturową. Koordynatorka wolontariatu przy Dominikańskim Duszpasterstwie Akademickim. Od 2010 r. pracuje z dziećmi. Organizowała sąsiedzkie warsztaty twórcze, olimpiady podwórkowe, pracowała z zuchami w ZHP, prowadziła Akademię Młodzieżowej Drużyny Pożarniczej przy OSP pod Warszawą. Od 2016 r. wychowawczyni dzieci i młodzieży w ośrodku na Targówku. W fundacji zajmuje się też organizacją zbiórek charytatywnych. Zna jęz. angielski, ukraiński i podstawy szwedzkiego.

Maja Ratyńska
Absolwentka ASP w Gdańsku. Jej dyplom (pod kierunkiem prof. Jacka Popka) został zakwalifikowany na wystawę najlepszych dyplomów projektowych w roku akademickim 2006/07 w Polsce. Dizajnerka z ciągotami do artystycznego recyklingu i zabaw semantycznych. Poza projektowaniem komercyjnym zajmuje się eko–edukacją i tworzy instalacje w przestrzeni publicznej. Członkini nieformalnej grupy MRKK. Współpracuje z Centrum Informacji i Edukacji Ekologicznej w Gdańsku, Stowarzyszeniem Edukacji i Postępu STEP oraz Nadbałtyckim Centrum Kultury. Jej ostatnia praca – świetlna pływająca instalacja na Wiśle Nuphar mutea solaris spodobała się mieszkańcom i mieszkankom Warszawy tak bardzo, że w trzy noce po wernisażu została ukradziona.

Dariusz Kosiński
Student bohemistyki, kibic Realu Madryt i miłośnik Premier League. Kapitan TiM Warszawa, wielokrotnego triumfatora Etnoligi. Redaktor Gol.pl. Współorganizator projektów sportowych fundacji.

David Huerta Beltran
Meksykanin, od 2013 r. w Warszawie. Kibic piłkarski, kapitan drużyny Real Warszawa, uczestnik Etnoligi, w swojej ojczyźnie grał profesjonalnie w II lidze. Autor popularnego bloga o Warszawie dla cudzoziemców. W fundacji i w życiu zawodowym zajmuje się projektowaniem stron internetowych.

Karol Mikulski
Arbiter piłkarski z uprawnieniami Mazowieckiego Związku Piłki Nożnej. Od 2010 r. kieruje zespołem sędziowskim Etnoligi.

Monika Szczerba
Krakowianka, miłośniczka Norwegii, w której spędziła rok jako wolontariuszka programu Erasmus+. Obecnie koordynuje działania fundacji w zakresie EVS.

Paulina Dinh Manh
Studentka psychologii na Uniwersytecie Warszawskim. Lubi angażować się w akcje charytatywne i pracować z dziećmi. W fundacji pracuje jako wychowawczyni w ośrodku na Targówku. Miłośniczka gotowania, filmów i książek.

Patrycja Grabek
Studentka farmacji na Warszawskim Uniwersytecie Medycznym. Oprócz chemii i leków fascynuje się językiem łacińskim, lubi śpiewać, co łączy się z moją miłością do musicali i bajek Disneya. W fundacji pracuje jako wychowawczyni w ośrodku na Targówku.