Zarząd fundacji

Krzysztof Jarymowicz

Absolwent psychologii i etnografii na Uniwersytecie Warszawskim. Jeden z założycieli fundacji, obecnie prezes jej zarządu. Pomysłodawca i koordynator Etnoligi oraz innych projektów integracyjno-sportowych w fundacji. Członek zarządu Football Against Racism in Europe. Laureat nagrody Fundacji POLCUL. Wcześniej pracował m.in. jako dziennikarz. Wychowuje trójkę dzieci. Interesuje się piłką, ale lepsze wyniki ma w szachach. Zapalony rowerzysta.

Magda Zaborowska-Gumieniak

Pedagożka i animatorka kultury. Absolwentka Wydziału Pedagogicznego i Instytutu Kultury Polskiej UW. Zajmuje się edukacją pozaformalną i międzykulturową. Z Fundacją dla Wolności związana od 2010 r. Założycielka Przystanku „Świetlica”, obecnie kieruje działem edukacji. Ma długoletnie doświadczenie pracy pedagogicznej i środowiskowej z rodzinami i dziećmi uchodźczymi. Prowadziła międzynarodowe wymiany młodzieży oraz szkolenia na temat fair play czy pracy z dziećmi uchodźczymi. Redaktorka najważniejszych publikacji fundacji, w tym „Graj fair z innymi” oraz „Sport for dialogue”.

Rada fundacji

Antoni Adamowicz

Dyplomata, absolwent Instytutu Socjologii UW. Pracował w organizacjach pozarządowych we Włoszech i Hiszpanii. Pomysłodawca kampanii społecznej Tiszert dla Wolności, jeden z założycieli fundacji. Pracuje jako dyplomata w Unii Europejskiej. Pasjonuje się kinem, fotografią i podróżami.

Dora Montagna

Tłumaczka i językoznawczyni. Absolwentka Lingue e Letterature Straniere Università degli Studi w Turynie, studiowała również w Hiszpanii i Warszawie. Współzałożycielka fundacji. Pracowała jako animatorka teatralna w szkołach, więzieniach i szpitalach. Interesuje się europejskimi projektami mobilności i integracji europejskiej.

Julian Kutyła

Szef wydawnictwa Krytyka Polityczna. Doktor filozofii, publicysta, tłumacz z języka angielskiego i francuskiego (m.in. Žižek, Hardt, Badiou, Erlbruch). Publikował w „Gazecie Wyborczej” i „Rzeczpospolitej”.

Zespół

Martyna Łukaszewska

Absolwentka Uniwersytetu Warszawskiego na Wydziale Stosunków Międzynarodowych oraz studiów podyplomowych z zakresu pomocy humanitarnej. Certyfikowana trenerka umiejętności społecznych w nurcie pozytywnej dyscypliny. Koordynatorka Przystanku „Świetlica”, wychowawczyni, trenerka międzykulturowa. Zawodowo związana również ze stowarzyszeniem Ta Szansa, a wcześniej z Polską Akcją Humanitarną. Interesuje się kulturą Afryki i Bliskiego Wschodu. Zwiedza świat, a do walizki zawsze wkłada jedną z części Harrego Pottera.

Izabela Orłów

Studiowała antropologię w Warszawie i Tallinie oraz arteterapię. Pracuje z dziećmi w Przystanku „Świetlica”. Współprowadzi warsztaty międzykulturowe i rozwojowe. Łączniczka fundacji z Grupą Granica i innymi inicjatywami oddolnymi. Autorka hasła „Zabawa prawem człowieka”, które ozdabia świetlicowe zeszyty i torby. Poza fundacją pracuje na rzecz osób w drodze, zamkniętych w ośrodkach strzeżonych. Członkini kolektywu ekofeministycznego W(y)puszczone. Odpoczywa w górach i tańcząc.

Volha Kalakoltsava

Urodziła się na Białorusi. Studiowała w szkole muzycznej, a następnie w Akademii Sztuk Pięknych w Mińsku na wydziale teatralnym. Jest asystentką międzykulturową i trenerką w szkołach. Poza fundacją realizuje się jako aktorka teatralna i filmowa, prowadzi warsztaty aktorskie dla dzieci i dorosłych.

Elmira Abasbekova

Pochodzi z Kirgistanu. Ukończyła Politechnikę w Sankt-Petersburgu. Mama trójki dzieci. W Polsce mieszka od kilku lat. Ma doświadczenie uchodźcze. Z Fundacją dla Wolności związana od 2021 roku jako asystent rodzin uchodźczych w ramach działań Przystanku „Świetlica”. Prowadzi warsztaty międzykulturowe w szkołach i zajęcia rękodzieła. – Lubię swoją pracę, bo mogę pomóc innym – tłumaczy. Związana także z Fundacją Dobry Start.

Mateusz Stefański

Studiował iranistykę na Uniwersytecie Warszawskim w ramach Kolegium MISH. W fundacji zajmuje się tłumaczeniami na język perski, pracą z dziećmi i młodzieżą w ośrodkach dla cudzoziemców, nauką języka polskiego dla dorosłych i koordynacją projektów.

Karol Mikulski

Arbiter piłkarski z uprawnieniami Mazowieckiego Związku Piłki Nożnej. Od 2010 r. nieprzerwanie kieruje zespołem sędziowskim Etnoligi.

Nadia Poveshchenko

Wychowawczyni dzieci w wieku przedszkolnym, nauczycielka rytmiki. Ukończyła Artemiwską szkołę pedagogiczną w Donbasie w Ukrainie. Do Polski przyjechała z dwójką dzieci jako uchodźczyni w 2014 roku. W ośrodku dla cudzoziemców na Targówku brała aktywny udział w inicjatywach Przystanku „Świetlica”. Współtworzyła i prowadziła fundacyjne warsztaty międzykulturowe dla dzieci oraz szkolenia dla nauczycieli i pracowników socjalnych. Od 2022 r. koordynuje fundacyjną świetlicę integracyjną dla małych dzieci.

Alicja Gorońska

Studiowała Etnologię i Antropologię Kulturową na Uniwersytecie Warszawskim oraz ceramikę na wrocławskim ASP. Pracuje z dziećmi w Przystanku “Świetlica”, prowadzi warsztaty rękodzielnicze dla dorosłych. Współtworzy Grupę Wolne, gdzie pracuje z młodzieżą z doświadczeniem migracji.

Roxana Szyszko

Pedagożka i językoznawczyni. Absolwentka filologii angielskiej na Akademii Humanistycznej w Krzemieńcu w Ukrainie. Wiele lat pracowała z dziećmi m.in. jako nauczycielka języków obcych. Organizatorka Stowarzyszenia Wychowawców Szkolnych w Ukrainie, opracowującego innowacyjne metody wychowawcze i praktyczne. Z Fundacją dla Wolności związana od 2022 roku jako wychowawczyni młodzieży ukraińskiej w projekcie sportowym #Play4Ukraine i asystentka międzykulturowa w szkołach. W życiu prywatnym interesuje się psychologią, prawem, literaturą historyczną. Jest miłośniczką sportów zimowych.

Andrzej Matusiak

Studiował psychologię kliniczną w SWPS. Od dziecka ma zamiłowanie do kultury słowiańskiej. Od początku wojny w Ukrainie jest aktywnym wolontariuszem, m.in. w centrach pomocowych na granicy. Z Fundacją dla Wolności związany od października 2022 roku jako wychowawca młodzieży ukraińskiej i asystent koordynatorki programu wsparcia dziećmi z doświadczeniem migracji w świetlicach na terenie Warszawy. W wolnym czasie strzela z łuku i relaksuje się w bani.

Yuliia Zeleniuk

Nauczycielka muzyki. Ukończyła Zaporoska Szkołę Muzyczną im. P. I. Mayborody oraz Doniecką Akademię Muzyczną im. S. Prokofiewa. Pracowała w Zaporoskiej Dziecięcej Szkole Muzycznej nr 3 jako zastępczyni dyrektora i nauczycielka gry na pianinie oraz akompaniamentu fortepianowego. Od lipca 2022 roku w zespole fundacji jako wychowawczyni w świetlicy dla dzieci w Centrum Poradnictwa i Pomocy w Warszawie koordynowanym przez PFM.

Ilya Semashkevich

Muzyk, absolwent Jazzu i Muzyki Estradowej w PWSZ w Nysie. Pracuje jako kompozytor i producent muzyczny. Dotychczas pracował z dziećmi jako pomocnik trenera karate na Białorusi, prowadził zajęcia muzyczne w przedszkolu w Głogowie z dziećmi 3-5 lat. Z Fundacją dla Wolności związany od 2022 roku jako edukator międzykulturowy. Prowadzi warsztaty w klasach wielokulturowych w warszawskich szkołach podstawowych.

Olga Kurczak

Studentka stosunków międzynarodowych i psychologii na Uniwersytecie Warszawskim. Po kilku miesiącach wolontariatu przy Etnolidze, w organizacji której nadal pomaga, w 2022 r. dołączyła na stałe do zespołu jako osoba odpowiedzialna za social media. Prywatnie wielbicielka szeroko pojętej sztuki i innych kultur. W każdej z toreb zawsze nosi przynajmniej jedną książkę.

Yuliia Nikitchenko

Ukończyła w Zaporożu Zawodowe Kolegium Muzyczne im. P. I. Mayborody w klasie fortepianu i Berdiański Uniwersytet Pedagogiczny – pedagożka wczesnoszkolna. Pracowała w Dnieprorudnienskiej szkole muzycznej dla dzieci jako nauczycielka w klasie fortepianu i koncertmistrz i przewodniczyła w sekcji pianistycznej. Od lipca 2022 roku pracuje w Fundacji jako wychowawczyni w świetlicy w Centrum Poradnictwa i Pomocy koordynowanej wraz z PFM.

Natalia Michalska

Studiuje arabistykę na Uniwersytecie Warszawskim. Pracowała jako animatorka w warszawskich centrach pobytowych dla uchodźców z Ukrainy. W czerwcu 2023 r. dołączyła do zespołu fundacji jako wychowawczyni w ośrodku dla cudzoziemców w Lininie, gdzie współprowadzi zajęcia dla dzieci z doświadczeniem uchodźczym w ramach Przystanku „Świetlica”.

Olga Khabibulina

Doktorantka Instytutu Slawistyki PAN, gdzie pisze o praktykach językowych i kulturowych społeczności gruzińskiej mieszkającej w Polsce. W fundacji specjalistka ds monitorowania, oceny, odpowiedzialności i uczenia się (MEAL). Realizowała liczne projekty edukacyjne na temat integracji, wielokulturowości i budowania dialogu w Polsce i w krajach szeroko rozumianej Europy Wschodniej, w tym w Gruzji, Białorusi, Ukrainie. Lubi podróżować pociągiem i opowiadać o tym jak kultura jest powiązana z gastronomią, gospodarką i polityką. Wierzy w integrację i to, że każda osoba może zdobyć i ciągle szlifować swoje codzienne kompetencje włączające.