Zespół

Zarząd

Krzysztof Jarymowicz
Absolwent psychologii i etnografii na Uniwersytecie Warszawskim. Jeden z założycieli fundacji, obecnie prezes jej zarządu. Pomysłodawca i koordynator Etnoligi. Wcześniej pracował m.in. jako dziennikarz. Wychowuje trójkę dzieci. Interesuje się piłką, ale lepsze wyniki ma w szachach. Zapalony rowerzysta.
Magdalena Zaborowska
Pedagog i animatorka kultury. Absolwentka Wydziału Pedagogicznego i Instytutu Kultury Polskiej UW. Zajmuje się edukacją pozaformalną i międzykulturową. Koordynatorka działań edukacyjnych fundacji, m.in. programu wychowawczo-edukacyjnego dla małych uchodźców i wymian młodzieżowych. Prowadzi warsztaty nt. fair play, fotografii, filmu i ceramiki. Współpracowała z licznymi organizacjami pozarządowymi i instytucjami samorządowymi. W życiu stawia na pasje i aktywny tryb życia – lepi z gliny, gotuje, podróżuje.

Rada

Antoni Adamowicz
Dyplomata, absolwent Instytutu Socjologii UW. Pracował w organizacjach pozarządowych we Włoszech i Hiszpanii. Pomysłodawca kampanii społecznej „Tiszert dla Wolności”, jeden z założycieli fundacji. Pracuje w Ministerstwie Spraw Zagranicznych. Pasjonuje się kinem, fotografią i podróżami.
Dora Montagna
Tłumaczka i językoznawczyni. Absolwentka Lingue e Letterature Straniere Univerisita degli Studi (Turyn), studiowała również w Hiszpanii i Warszawie. Współzałożycielka fundacji. Pracowała jako animatorka teatralna w szkołach, więzieniach i szpitalach. Interesuje się europejskimi projektami mobilności i integracji europejskiej.
Julian Kutyła
Wicenaczelny pisma „Krytyka Polityczna”, kierownik jego witryny internetowej. Doktor filozofii, publicysta, tłumacz z języka angielskiego i francuskiego (m.in. Žižek, Hardt, Badiou, Erlbruch). Publikował w „Gazecie Wyborczej” i „Rzeczpospolitej”.

Zespół

Weronika Brączek
Absolwentka animacji społeczno-kulturalnej, studium fotografii i arteterapii. Zajmuje się organizacją wydarzeń kulturalnych, projektów społecznych, edukacyjnych i badawczych. Realizowała projekty międzykulturowe m.in na Podlasiu i w Argentynie. W TR Warszawa zajmuje się pozyskiwaniem funduszy, a w Fundacji Edukacji i Kultury koordynuje działania Teatru Zaangażowanego Społecznie. Z Fundacją dla Wolności związana od 2015 r. jako wychowawca dzieci w ośrodku dla cudzoziemców oraz trenerka prowadząca warsztaty międzykulturowe „4 strony świata”. Współautorka scenariuszy zajęć lekcyjnych z zakresu migracji przygotowanych na zlecenie Urzędu ds. Cudzoziemców.
Izabela Orłów
Studiuję etnologię i antropologię kulturową na UW. Dzięki studiom mój dom kilka razy do roku przenosi się w ukraińskie Karpaty, gdzie badam konflikty społeczne i religijność. Natomiast w Warszawie, poza studiami i zawsze trochę zbyt dużą ilością rozmaitych aktywności, pracuję w najfajnieszym zawodzie, jaki mogłam sobie wymarzyć. Dziećmi zajmowałam się wcześniej m.in. w harcerstwie i straży pożarnej oraz organizując warsztaty sąsiedzkie. Ale pośród naszych ośrodkowych małych przybyszów o dużym bagażu czuję się bardziej potrzebna niż gdziekolwiek indziej.
Maja Ratyńska
Dariusz Kosiński
David Huerta Beltran
Karol Mikulski
Monika Szczerba
Paulina Dinh Manh
Studentka psychologii na Uniwersytecie Warszawskim. Ogromną przyjemność sprawia mi praca z dziećmi, których szczere uśmiechy są najlepszym bodźcem do dalszego działania. Wielokrotnie angażowałam się w akcje charytatywne i wciąż chętnie wspieram różne inicjatywy jako wolontariuszka. Miłośniczka gotowania, filmów i książek – nieustannie głodna świata.
Patrycja Grabek
Jestem studentką farmacji Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego. Świat chemii i leków to moja największa pasja, a zaraz po tym jest fascynacja językiem łacińskim, którą zostałam zarażona w liceum. Od dziecka bardzo lubię śpiewać, co łączy się z moją miłością do musicali i bajek Disneya. Oprócz tego uwielbiam książki i góry. Zaś w wolnym czasie spełniam zamiłowania kulinarne, głównie poprzez pieczenie ciast.