Etnoliga

Piłka nożna to najważniejsza gra na świecie. Łączy ludzi różnych kolorów skóry, religi i poglądów na wszystkich kontynentach.

Nie ma innej instytucji, która miałaby taki potencjał międzykulturowy. Ale niestety boiska kojarzą się też z incydentami rasistowskimi i antysemickimi. Dlatego stworzyliśmy Etnoligę – międzykulturowy turniej, który promuje futbol otwarty, oparty na pozytywnym dopingu i fair play. Chcemy wykorzystać futbol do zmienienia rzeczywistości społecznej.

Didier_Drogba_Champions_League_Winner_medal

Fot. rayand

Gdy piłkarze Wybrzeża Kości Słoniowej pierwszy raz awansowali na mistrzostwa świata, kraj pogrążony był w wojnie domowej. Didier Drogba, kapitan reprezentacji i napastnik Chelsea London, na kolanach błagał rodaków przed kamerami, by odłożyli broń. Sam jest z południa, ale gdy dostał nagrodę dla najlepszego piłkarza Afryki, zawiózł ją na północ kraju. Dlatego jest dla nas wzorem.

Osią Etnoligi są integracyjne turnieje piłkarskie dla Polaków i cudzoziemców.

Początkowo rozgrywane były raz do roku. W pierwszym uczestniczyli uczniowie Zespołu Szkół „Bednarska” oraz Czeczeni i Afrykanie z ośrodków dla cudzoziemców. W drugim skład poszerzył się o ekipę wietnamską, przybyli też piłkarze z nowych krajów afrykańskich oraz z Azji Środkowej. W trzecim i czwartym grało już 12 drużyn, m.in. reprezentacja gminy żydowskiej oraz młodzież z Bródna. Rozpoczęliśmy współpracę ze środowiskiem piłkarek, wprowadzliśmy parytety dla kobiet w każdej drużynie. Na meczach pojawiali się profesjonalni piłkarze stołecznych klubów. Turniejom towarzyszyły mini-koncerty i pikniki.

etnoliga

W 2010 r. turnieje przekształciły się w stałą ligę, w której zarejestrowanych jest obecnie ponad pół tysiąca osób z blisko 50 krajów.

Incydentalne kontakty zastąpiliśmy budowaniem społeczności, która decyduje o losach projektu i wybiera dodatkowe aktywności. Meczom na stałe towarzyszą prezentacje, poczęstunki czy konkursy prezentujące różne kultury. Dodatkowo odbywają się mecze pokazowe, wspólne treningi i sparingi.

W 2011 r. rozpoczeliśmy pracę z dziećmi, dla których ruszyła Mała Etnoliga oraz Akademia, w której stale rozwijają swoje umiejętności sportowe i społeczne.

Jesteśmy członkiem międzynarodowej sieci Football Against Racism in Europe, która walczy z rasizmem, ksenofobią, antysemityzmem i homofobią w sporcie.

FARE jest oficjalnym partnerem UEFA i FIFA, koordynuje kampanie lokalnych społeczności na całym świecie. Fundacja dla Wolności organizuje seminaria eksperckie dla członków FARE, wydaje publikacje promujące równy dostęp do sportu, szkoli nauczycieli wychowania fizycznego i organizuje wymiany młodzieży promujące postawy antydyskryminacyjne.

etnoliga@etnoliga.org