Od 2007 r. organizujemy spotkania młodzieży z różnych krajów Europy. Dyskutujemy o przyszłości naszego kontynentu i demokracji, o ekologii, o historii i o tym wszystkim, co ważne dla młodych ludzi. Przygotowujemy spektakle teatralne, robimy zdjęcia i kręcimy filmy, uczymy się gotować, pływamy kajakami…

Fair Play for All

Październik 2014
24 uczestników w wieku 18-25 z Finlandii, Malty, Polski i Włoch spotkało się w Gródku koło Białegostoku, aby przez 9 dni omawiać problemy współczesnej Europy. Główną tematyką działań było przeciwdziałanie dyskryminacji oraz edukacja poprzez sport i zajęcia na powietrzu. Celem wymiany było zdobycie wiedzy na temat mechanizmów, przejawów oraz przeciwdziałania dyskryminacji; zdobycie umiejętności reagowania na sytuacje dyskryminacyjne; planowanie działań anty-dyskryminacyjnych oraz wytworzenie postaw świadomości, wrażliwości, empatii, odpowiedzialności i aktywności. Tematy wymiany realizowane były poprzez warsztaty i prace w grupach. Uczestnicy dyskutowali na temat stereotypów i dyskryminacji (głównie dyskryminacji w sporcie), aby później poznać metody przeciwdziałania temu zjawisku. Młodzież spotkała się z przedstawicielami klubu piłkarskiego Jagiellonia Białystok, realizowała własny sondaż na temat międzykulturowości i sportu wśród mieszkańców Białegostoku, wzięła udział w prezentacjach kulturowych. Zdobytą wiedzę i umiejętności uczestnicy wykorzystali w grupowych projektach artystycznych na temat fair play. Nie zabrakło również czasu na wspólną aktywność sportową i nieformalną integrację. Podsumowaniem projektu był mini-turniej i konferencja prasowa zorganizowane we współpracy ze społecznością lokalną Gródka. W mini turniej zaangażowała się Polska Straż Graniczna z placówki w Bobrownikach oraz uczestnicy projektu Etnoliga. W czasie turnieju rozdane zostały koszulki fair play a w lokalnej szkole zawisła tablica ze zdjęciami i cytatami uczestników na temat fair play.

Active ingredients – cooking in a melting pot

Czerwiec 2011
Ponad 20 młodych osób z Hiszpanii, Malty i Polski spotka się we wsi Jagodne Wielkie na Mazurach, aby przez 9 dni poprzez różne działania omówić tematy współczesnej Europy w oparciu o tradycje regionalne i trans-regionalne. Główną tematyką działań wymiany będą: świadomość europejska, kultura i sztuka. Podczas wymiany poprzez sztukę kulinarną, sztuki wizualne i performatywne jako środki komunikacji, uczestnicy poznawać będą tradycje i historię, kulturowe uwarunkowania zwyczajów jedzeniowych i żywienia w różnych regionach Europy. Uczestnicząc w warsztatach kulinarnych i zajęciach artystycznych młodzież zdobędzie umiejętności jak łączyć podstawowe składniki, ekonomicznie gotować i podawać jedzenie, pozna savoir vivre przy stole różnych regionów, odkryje tradycje kulinarne swoich krajów, wartości „slow food“ i domowych wyrobów, wątki jedzeniowe w sztuce europejskiej. Następnie zdobytą wiedzę i umiejętności wykorzysta w grupowych projektach na temat międzykulturowości, kultury jedzenia i zdrowia. Jednym z rezultatów wymiany będzie „festiwal kulinarny“ w Miłkach – miejscowości w sąsiedztwie miejsca wymiany. Podczas festiwalu odbędzie się między innymi prezentacja kulinariów krajów uczestniczących w projekcie, wystawa/pokaz projektów artystycznych prezentujących omawiane tematy.
www.activeingredientscooking.blogspot.com

Black Cherry

Marzec 2011
Grupa pięciu osób reprezentująca Fundację dla Wolności wzięła udział w projekcie ekologicznym Black Cherry w Puente Genil w sercu hiszpańskiej Andaluzji. Spotkali się tam młodzi ludzie z czterech krajów: Hiszpanii, Litwy, Francji i Polski.
Wymiana dotyczyła różnych problemów ekologicznych. Każda grupa miała za zadanie przedstawić specyfikę swojego kraju pod tym kątem. Podczas prezentacji i warsztatów młodzi ludzi rozmawiali nie tylko o przemysłowych rozwiązaniach ekologicznych, ale także uczyli się jak chronić środowisko naturalne w życiu codziennym.
Projekt stanowił także okazje do poznania kultur krajów biorących udział w wymianie. Poszczególne zwyczaje i tradycje były prezentowane w czasie wieczorów narodowych, na których uczestnicy mogli spróbować regionalnych przysmaków czy obejrzeć zdjęcia z czterech państw.

We Love eating

Listopad 2010
Pięcioosobowa grupa młodzieży z Fundacji dla Wolności uczestniczyła w wymianie „We love eating” organizowanej przez włoską organizację IN TOUR w Kalabrii. Razem z młodzieżą z Portugalii, Rumunii, Słowenii, Szwecji, Węgier i Włoch gotowaliśmy regionalne potrawy i poznawaliśmy zwyczaje żywieniowe i kulturowe uwarunkowania jedzenia. Podczas warsztatów nauczyliśmy się jak robić prawdziwe włoskie lasagne, makaron domy, tiramisu i limoncello, a wieczorami przygotowywaliśmy przysmaki swoich regionów. Uczestniczyliśmy w prezentacji na temat chleba oraz widzieliśmy jak robi się przysmak regionu – lody Tartuffo. Wszystko to wsparte było grami integracyjnymi, prezentacjami multimedialnymi i wspólną zabawą podczas wieczorów narodowych. Głównym punktem projektu była wizyta w szkole gastronomicznej, gdzie w towarzystwie uczniów przygotowywaliśmy własne regionalne przysmaki, aby następnie uraczyć nimi mieszkańców miasteczka Tropea na degustacji wieńczącej projekt.

Capture Your Thoughts

Wrzesień 2010
Młodzi z Grecji, Słowenii, Włoch i Polski spotkali się na Mazurach we wsi Jagodne Wielkie, gdzie przez 9 dni poznawali tajniki fotografii tradycyjnej i cyfrowej. Uczyli się m.in. wywoływania czarno-białych odbitek w ciemni. Zwieńczeniem projektu była wystawa (15 września, świetlica wiejskia w Rydzewie). Każda osoba przedstawiła przynajmniej jedno samodzielnie wykonane zdjęcie. Wszystkie prace dotyczyły tematów związanych z wielokulturowością, wartościami i problemami współczenego świata. Wystwa zostanie pokazana również w Grecji, Włoszech i Słowenii.
Poza wydarzeniami fotograficznymi, młodzi ludzie brali udział w zajęciach sportowych na świeżym powietrzu. Do ich dyspozycji były rowery, bioska do piłki siatkowej i nożnej oraz kort tenisowy. Owiedziliśmy też park dzikich zwierząt i skansen w Kadzidłowie, odbyliśmy rejs po jeziorze do Mikołajek.
jadognewielkie.blogspot.com

Sticky Nature

Lipiec 2010
W wymianie Sticky Nature, która odbyła się w hiszpańskiej miejscowości Puente Genil, wzięło udział sześć osób z Fundacji dla Wolności. Wraz z młodzieżą z Portugalii, Turcji i Włoch byli goszczeni przez organizację młodzieżową Grupo Jovenes Puente Genil. Przez 12 dni uczestnicy mieli wiele możliwości poznania innych kultur, ich zwyczajów i tradycyjnej kuchni. Krótkie filmy i przedstawienia teatralne były rezultatem wypracowanych podczas projektu metod pracy w środowisku międzykulturowym. Odbyło się wiele zajęć z wykorzystaniem dramy i gier zespołowych. Wieczorami młodzież organizowała pokazy mody i konkursy taneczne. Uczestnicy złożyli też wizytę w urzędzie miasta i w lokalnym biurze Czerwonego Krzyża, gdzie odbyło się spotkanie z imigrantami z Afryki.
www.sticky-nature.blogspot.com

Grow with the Flow

Lipiec 2009
Wymiana młodzieżowa Grow With The Flow była goszczona przez włoską organizację, Associazione Joint z Mediolanu. Jednak cały projekt odbywał się poza miastem, w Parku Narodowym “Ticino River”.
Młodzież z Bułgarii, Polski, Słowenii, Turcji i Włoch, w wieku 18-25 lat, realizowała projekt związany z ekologią i aktywnym spędzaniem wolnego czasu na świeżym powietrzu. Uczyła się życia w zgodzie z naturą i uprawiania sportów wodnych w sposób, który nie ingeruje w przyrodę. Pod okiem doświadczonych instruktorów pływała rzeką Ticino na kajakach i raftingu. Nie przeszkodził im ani upał, ani komary.
Ponadto uczestnicy brali udział w warsztatach na temat ekologii – racjonalnego korzystania z natury. Poznawali też siebie nawzajem: każda grupa narodowa przygotowała potrawy charakterystyczne dla swojego kraju lub regionu i uczyła chętnych swoich tradycyjnych tańców.
www.grow-with-the-flow.blogspot.com

Zobacz się moimi oczami

Kwiecień 2007, wrzesień 2008
Partnerem projektu było stowarzyszenie On-Off oraz grupa teatralna (C.A.S.T.). Pierwsze spotkanie odbyło się w miejscowości Viu w dolinie Val di Lanzo w okolicach Turynu. Uczestniczyło w niej 24 Polaków i 21 Włochów w wieku 15-18 lat. Tematem projektu była historia ruchu oporu we Włoszech w czasie II Wojny Światowej w kontekście wartości leżących u podstaw konstytucji demokratycznych państw Unii Europejskiej. Podczas wymiany został przygotowany, a na koniec wystawiony spektakl teatralny.

II etap projektu odbył się w Folwarku Badowo-Kłody koło Warszawy. 32 uczniów Liceum Ogólnokształcącego w Caluso koło Turynu, Liceum Humanistycznego im. Jacka Kuronia w Warszawie oraz Technikum w Mszczonowie przygotowało pod kierunkiem reżysera Wojciecha Ziemilskiego przedstawienie “Po rewolucji” – opowieść o tożsamości dzisiejszej młodzieży widzianej z jej własnej perspektywy. Inspiracją dla spektaklu były warsztaty na temat tego, co zdaniem młodych ludzi z różnych miejsc Europy pozostało z rozmaitych “rewolucji” 1968 r.