Kasia pomagała niepełnosprawnym w Wielkiej Brytanii. Janek prowadził w Hiszpanii badania naukowe. Greczynka Areti promowała integrację europejską wśród polskiej młodzieży. Każde z nich realizowało jeden z setek projektów będących częścią programu. Jest tyle projektów ile zadań realizowanych przez organizacje pozarządowe. Dotyczą wszelkiej tematyki: od sztuki, poprzez promocję zdrowej żywności, do budowy domów dla bezdomnych. Nie więcej niż 30 godzin w tygodniu. Raz na miesiąc – dodatkowe dni wolnego. Co Ty na to?

Zrób sobie przerwę

Niezależnie od Twojej płci, kwalifikacji, umiejętności językowych – program Wolontariatu Europejskiego jest szansą dla każdego młodego człowieka między 18 a 30 rokiem życia. Poszczególne projekty trwają zwykle od 2 do 12 miesięcy. Możesz zacząć od projektu krótkoterminowego. Jeśli się spodoba – wyjechać na dłużej.

Pomyśl o sobie

Wolontariat Europejski to niepowtarzalna możliwość rozwoju poprzez edukację pozaformalną i międzykulturową. Stwarza nowe wyzwania, oswaja świat. Pozwala uczyć się lub doskonalić język obcy, daje wymierne umiejętności praktyczne i doświadczenie w pracy w międzynarodowym środowisku.

Pomyśl o innych

Jest wiele osób i środowisk, które mogą skorzystać z Twojej pracy i zaangażowania. Oprócz dużej oferty pracy socjalnej – dzieci, niepełnosprawni, osoby starsze – czeka na Ciebie renowacja zabytków, organizacja warsztatów czy promowanie integracji europejskiej. Za każdym razem z korzyścią dla społeczności lokalnej. W kontakcie z drugim człowiekiem. Włącz swoją wrażliwość.

Stać Cię!

Co ważne – wolontariusz nie ponosi żadnych kosztów udziału w programie Wolontariatu Europejskiego. Ma zapewniony transport i ubezpieczenie, zakwaterowanie, wyżywienie i kieszonkowe o wysokości dostosowanej do kraju pobytu.

Szukasz – masz

Pierwsze i najważniejsze to znaleźć interesujący Cię projekt i organizację goszczącą, która będzie chętna Cię przyjąć. Możesz w tym celu skorzystać z ogólnoeuropejskiej bazy danych projektów albo zwrócić się bezpośrednio do nas. Pomożemy w kontaktach z organizacjami za granicą i załatwimy formalności.

Wielki świat

Obowiązkowe szkolenie przedwyjazdowe, szkolenie na miejscu, kursy językowe – wszystko to ma za zadanie przygotować Cię do radzenia sobie w nowych okolicznościach. Będziesz mieć zapewnioną opiekę mentorską na miejscu i stały kontakt z organizacją wysyłającą w Polsce. Żeby bezpiecznie “wchodzić” w wielokulturowość, poznawać nowe.

I wracasz…

Po powrocie z wolontariatu masz możliwość realizowania własnych projektów w fundacji, uczestniczenia w stowarzyszeniach byłych wolontariuszy lub innych aktywnościach o charakterze międzynarodowym, np. wymianach. Dostajesz wydawany przez Komisję Europejską certyfikat o udziale w Programie. Jesteś pełen nowych doświadczeń, zainspirowany, pewniejszy siebie.

Zgłoś się lub zadaj pytanie.