Program Erasmus+

Program Unii Europejskiej w dziedzinie edukacji, szkoleń, młodzieży i sportu

W programie bierze udział 28 państw członkowskich Unii Europejskiej, a także Islandia, Liechtenstein, Norwegia oraz państwa kandydujące do UE: Turcja, Była Jugosłowiańska Republika Macedonii.

Fundacja dla Wolności od 2007 r. roku jest organizacją akredytowaną i w ramach Programu Erasmus+ (dawniej „Młodzież w działaniu” i „Młodzież”) realizuje różne rodzaje projektów:

Studenckie wymiany w ramach programu Erasmus oraz jego następcy, czyli programu Erasmus+, są organizowane w Europie już od 30 lat. Polacy na zagraniczne studia wyjeżdżają od 1998r. W ciągu tych 18 lat liczba naszych rodaków decydujących się na edukacyjny wyjazd wzrosła ponad dziesięciokrotnie – z 1400 do ponad 14 000 osób wyjeżdżających każdego roku na erasmusowe stypendium. W jeszcze szybszym tempie wzrosła liczba studentów przyjeżdżających do Polski. Na początku, czyli w 1998 r., nasz kraj wybrało zaledwie 220 osób, dziś możemy już mówić o modzie na studia w Polsce!

Bezpłatne kursy dla wolontariuszy oraz pracowników trzeciego sektora

Narzędzie stworzone przez Fundację dla Wolności i 11 europejskich partnerów w ramach projektu Reveal 2 współfinansowanego przez Unię Europejską.

Tematy kursów:

• Zarządzanie projektami
  • Zarządzanie finansami
  • HR i zarządzanie wolontariuszami
  • Komunikacja, PR i wystąpienia publiczne
  • Zarządzanie projektami EU
  • Multimedia i narzędzia audiowizualne dla wolontariatu
  • Zarządzanie eventami
  • Sprawdź się!

Przydatne linki

Narodowa Agencja Programu Erasmus+
    Komisja Europejska: Erasmus+
    Europejski portal młodzieżowy
    Salto
    Eurodesk Polska
    FindEVS
    YouthNetworks

Wszystkie prezentowane na tych stronach projekty są współfinansowane przez Unię Europejską.
    Zawarte na stronie publikacje odzwierciedlają jedynie stanowisko Fundacji dla Wolności.